3 des. Oppmerksomt nærvær

0
1520

Oppmerksomt nærvær handler om å være tilstede i øyeblikket – her og nå. Dette er et tema som har interessert meg en stund, og for dere som har fulgt med på siden min, har dere nok allerede lest et par artikler om dette. Det å være fullstendig tilstede er noe av det letteste – og vanskeligste man kan gjøre. Vi mennesker er så betinget til å hele tiden tenke.  Jeg leste et sted at et gjennomsnittlig menneske tenker rundt 60.000 tanker i løpet av en hel dag, og at en større andel av disse tankene er akkurat de samme som dagen før. Av disse 60.000 tankene handler mange om bekymringer, begrensninger, ønske om noe annet, osv. Altså tanker som ikke gjør oss noe godt. Det er mye motstand i slike tanker, og motstand skaper frustrasjon, og gir grobunn til negative tilstander. En fin måte å komme ut av slike tilstander på er å være oppmerksom på øyeblikket – her og nå.

Dette konseptet har fått en egen gren innenfor psykologien, som kalles mindfulness. Dersom du er interessert i å gå dypere i dette emnet, foreslår jeg at du sjekker ut noen bøker om dette. Når du er fullstendig tilstedet vil du oppleve at tankene og den indre dialogen stilner. Du vil få en dyp opplevelse av harmoni og ro, og denne opplevelsen vil få deg til å se livet ditt uten den ballasten tankene gir deg. Det er en fantastisk følelse! I likhet med alle de andre innleggene jeg har publisert denne måneden, kunne jeg skrevet i det lange og det brede om dette temaet. Jeg ønsker at du skal få smaken på hva jeg mener, derfor skal jeg dele noen måter du kan oppleve det rene øyeblikket på.

  • Pust inn med nesen, og sørg for at du puster dypt (magen skal ”blåse” seg opp). Legg merke til pusten som går inn nesen din, og at du fyller lungene. Pust deretter sakte ut av munnen, og legg merke til hva som skjer med kroppen din. Gjør dette noen ganger, og fokuser på pusten din.
  • Legg merke til ting utenfor deg selv. Observer fuglene som flyr på himmelen, studer skyene, se på snøen som daler ned. Se på menneskene som går på gaten, og legg merke til at du er en del av dette yrende livet på jordkloden.
  • Finn en måte å meditere på som passer for deg.
  • Observer tankene dine uten å dømme de. Hvem er observatøren? Og hvem er tenkeren? Når du observerer tankene dine vil du legge merke til at du ikke er tankene dine. Observatøren tilhører den større og ekte delen av deg selv.
  • Drikk et glass vann og legg merke til hvordan vannet beveger seg nedover i kroppen din. Legg merke til temperaturen og smaken.
  • Føl kroppen din. Hvordan føler du tærne dine? Hvordan føles føttene, leggene, lårene, magen, brystet, armene, hodet? Bruk noen minutter på dette.

Fordelene med å være oppmerksom på øyeblikket er mange. Du vil bli mer harmonisk, roligere, negative tanker vil ikke bite like hardt lenger, og du vil legge mer merke til livets små gaver. Begynn med dette…NÅ!