3 tips til hvordan du holder fokus, slik at du raskere når målene dine

0
2859

Måloppnåelse handler om å ha riktig fokus.

Uten riktig fokus vil du kaste bort tiden din og oppleve minimalt med progresjon.

Om du ikke klarer å fokusere, vil du spre oppmerksomheten din utover. Du kan føle at du er opptatt, men egentlig står du og spinner på det samme stedet.

Dette er typisk om du har mange mål du vil nå, eller rett og slett har mye å gjøre.

Og hvem har vel ikke mye å gjøre?

Jeg vil gi deg noen tips basert på hvordan du kan holde fokus i en travel hverdag, slik at du når de målene du har satt deg.

1. Glem multitasking

Forskning viser at multitasking ødelegger progresjonen, og at du får gjort mer dersom du fokuserer på én ting om gangen. Singeltasking er det nye multitasking.

Av en eller annen grunn blir man oppfordret til multitasking og det å ha mange baller i luften – spesielt i næringslivet.

Men sannheten er at det ikke går an å multitaske. En datamaskin kan gjør det. Den kan utføre flere oppgaver simultant.

Men slik er ikke vi skrudd sammen. Bare prøv å snakk med en annen person, mens du skriver. Eller skriv med den ene hånden, mens du tegner med den andre. Når du “multitasker” gjør du egentlig bare én oppgave om gangen, men bortsett fra at du holder deg til den éne oppgaven, fragmenterer du fokuset ditt hyppigere frem og tilbake mellom ulike oppgaver.

Når du gjør dette, glemmer du ofte detaljer og du jobber ineffektivt.

Sett av tid hvor du jobber effektivt med kun 1 oppgave om gangen.

2. Ha selvdisiplin

Går det mye i facebook, nettsurfing, eller prating med kollegaer?

Ikke at det er noe galt med det, men alt til sin tid.

Skal du ha fokus, og utvide oppmerksomhetsspennet ditt, er det viktig at du ikke lar deg distrahere.

Ny teknologi gjør at vi blir stadig oftere distrahert, enn bare for noen år siden. Det sendes mye mailer, og telefonen varsler om nye hendelser på facebook eller andre apper. Vips så står man med telefonen i hånda, når du egentlig skal ha fokus på noe helt annet.

Derfor må du ha selvdisiplin nok til å motstå impulsene om å sjekke telefonen, sjekke mail, eller slå av en prat med sidemannen.

Den mest effektive måten å gjøre dette på, er å vente med den impulsen du får.

F. eks. Du skal skrive en rapport. Så plinger det i telefonen. Hva ville du ellers gjort? Stoppet med det du gjorde, og se hva som skjer.

Men gjør heller dette: Vent med å lystre etter impulsene som distraherer deg. Observer at du får en impuls – men la den heller være. Fortsett med det du gjør, og sjekk heller telefonen når du har en pause, eller når det er tid for det.

Dette er banalt enkelt, men faktum er at vi deler oppmerksomheten vår overalt. Og det er svært ineffektivt, og veldig ødeleggende for progresjonen din.

Forstår du sammenhengen?

Dette er det samme konseptet som gjør at folk blir røyk og snusfrie. Ellers ville de tatt en røyk eller snus den første gangen de følte suget. Men når du skal bli nikotinfri, øker du sjansene for å lykkes for hver gang du motstår disse impulsene. Og etterhvert utvikler du en større selvdisiplin, og disse impulsene blir svakere og svakere.

3. Sett deg dagsmål

For å være effektiv og ha et riktig fokus, bør du sette deg et mål for i morgen.

Når kvelden kommer, bruk noen minutter på å finne ut av det ene målet du skal nå dagen etter. Dette er lurt, fordi når dagen først kommer – og du ikke har et mål for den dagen, er det lett å bli distrahert av de mange tingene som skjer.

Men har du på forhånd satt deg et dagsmål, vil dette være øverst i bevisstheten, og det vil være naturlig for deg å ha fokus på dette.

Samtidig, når du setter deg et mål dagen før – befinner du deg i en mer objektiv tilstand, slik at du lettere kan se hva som må gjøres for at du skal komme deg nærmere hovedmålet.

Still deg selv følgende spørsmål: Hva er den ene oppgaven jeg må ha gjort i morgen, som fører meg nærmest hovedmålet mitt?

Svaret på dette spørsmålet vil gi det tydelige signaler på hva du bør fokusere på.

 

Om du vil ha flere tips om måloppnåelse, kan du melde deg på mitt gratis mailkurs nedenfor.