Slik forbedrer du din livskvalitet

0
1399

I dag har jeg tenkt å fortelle dere hva jeg har gjort i det siste, samt at jeg ønsker å gi dere en ny måte å tenke på. Hm.. interessant!

Jeg og samboeren min har nylig vært på litteraturfestivalen i Lillehammer. Jeg er ikke over snittet interessert i litteratur, men jeg liker å møte nye mennesker, og streber etter å ha et åpent sinn for nye ting. Så jeg og Synnøve jobbet som frivillig, noe som egentlig ikke kan karaktiseres som jobb, da alt jeg gjorde var å henge i en park og putte klistremerker på folk for å telle dem. De som jobber frivillig, får gratis pass til arrangementer, og jeg fikk med meg en del opplesninger av bøker jeg kommer til å lese senere. Det som er så bra med denne litteraturfestivalen, er at de har et meget bredt spekter av emner. Så de fleste kommer til å finne noe som interesserer dem. Uansett, ett av høydepunktene var dobbeltkonserten med Susanna and the magical orchestra og Bonnie «Prince» billy. Jeg ble helt trollbundet av den fantastiske musikken!

Bare hør, så vil du forstå.

Jeg holder på å lese meg opp til NLP-eksamen nå. Det er mye arbeid, men jeg lærer utrolig mye, og har fått fantastiske innsikter i dette faget. Et element jeg har brukt i coachingen, er konseptet ankring. Du vet når du hører en sang som minner deg om noe du tidligere har opplevd? Du hører sangen, og blir nærmest dratt tilbake til en tid da du pleide å høre på denne låten. Dette kalles ankring, og man kan bruke dette konseptet i coaching. La oss si at du føler deg lite motivert, da kan man ved hjelp av en NLP-strategi, gå tilbake til sist man følte seg motivert, forsterke denne følelsen av motivasjon, og ankre den. Man kan ankre en følelse ved f. eks å presse pekefingeren mot tommelen. Dersom du sliter med motivasjonen, kan man så ta i bruk dette ankeret, og man vil oppleve følelsene av motivasjon.

Dersom du aldri har hørt om NLP og dette konseptet før, vil det hele kanskje høres for fantastisk ut. Sannheten er at det ligger en hel vitenskap bak dette, og mennesker som har opplevd dette i coaching før vil si at det fungerer utmerket. Jeg kan selv si det samme, da jeg har gått gjennom en hel del slike strategier i kurset.

Hvor bra kan du føle deg, uten grunn til det?

Tilbake til det jeg sa i begynnelsen. Jeg ønsker å dele noe jeg har jobbet med selv i det siste. Bare tenk over, Hva må skje dersom du skal føle deg bra? Må du oppleve noe? Må noe skje? Må noe ekstra legges til for at du skal tillate deg selv å føle deg bra?

Det er jo som oftes slik at man faktisk må legge til noe eksternt før man kan føle seg bra, som f. eks en lønnsøkning, man når et mål, eller opplever noe morsomt. Mennesker er sosialt betinget, og det er slik vi er vant til å ha det.

Men hva skjer mellom dette? Skal man bare være i et nøytralt humør? Alle liker å oppleve gode følelser, og det er lett å ha det slik.

Jeg mener det er lett å føle seg bra. Bare tenk over det, i stedenfor å være i et nøytralt humør, hvorfor ikke føle seg bra? Hvor bra kan du føle deg, uten grunn? La oss prøve! I det du sitter der, og leser dette, vil jeg at du skal tillate deg selv å kjenne på de gode følelsene som ligger i deg der inne, ett eller annet sted. Tillat deg selv å føle deg bra (glad, lykkelig, avslappet, fornøyd, tilfreds, osv), uten noen spesiell grunn! Forsterk de gode følelsene, og nyt at du opplever de uten at noe spesifikt må skje.

På denne måten vil man forbedre sin livskvalitet, og her er litt av tankegangen bak det hele:

Man havner i en god sirkel. For mange mennesker klager over at de befinner seg i en ond sirkel. «Jeg befinner meg i en ond sirkel, hva skal jeg gjøre?»

Bytt sirkel!

Ved å føle seg bra uten noen spesiell grunn, vil man automatisk oppnå en ressursterk tilstand. Og ut i fra denne tilstanden springer det frem gode beslutninger og handlinger som igjen vil forsterke denne gode følelsen. Voila!

Gode følelser avler gode beslutninger – gode beslutninger avler gode følelser.

Når du vet dette, vil jeg at du skal øve det på å føle deg bra uten «grunn» til det. Tenk over det når du går til butikken, kjører bil, sitter hjemme, er på jobb – når som helst!

God fornøyelse, og la meg vite hvordan det går.