Når du skal jobbe mot et mål, har jeg selv funnet ut på den harde måten – at motstand er uungåelig. Ting går ikke som planlagt. Uforutsette hendelser oppstår. Du mister troen, og lar motstanden påvirke deg såpass at du skrinlegger planene om å nå det en gang så skinnende og flotte målet.
Her er 10 kjennetegn som forteller deg at du er ute av kurs, og hva du må gjøre for å rette den opp igjen.
1. Du er utålmodig
Du forventer en løsning, helst i går. Helst skulle du vært ferdig med prosjektet ditt, og i alle fall nådd ett av de store delmålene. Ting går for tregt, og du begynner å tvile på progresjonen.
Løsning: Skynd deg sakte. Aksepter at det vil ta tid å gjøre noe av verdi. Tony Robbins sier at de fleste overvurderer hva som kan oppnås på ett år, men undervurderer hva som kan oppnås på 5 år.
2. Du mister troen
Husker du da du satt deg et mål, og var så full av inspirasjon og selvtillitt? Nå har du kanskje mistet troen, og du er i ferd med å gi opp. Kanskje det ikke var så farlig likevel?
Løsning: Det er helt greit å endre mening etterhvert. Men det er ikke greit å gi seg, bare fordi du har begynt å tvile på deg selv! Se over notatene dine fra begynnelsen av prosjektet, og tenk deg tilbake til da du bestemte deg for å nå dette målet. Kan du huske hvor mye du trodde på målet ditt? Tenk så etter hva det vil bety for deg å nå målet. Hva vil være annerledes NÅR du har nådd målet du har satt deg?
3. Ting går ikke etter planen
Du har laget en flott plan, og definert alle steg mot ditt mål. Nå går ikke ting som du hadde planlagt, og det stresser deg.
Løsning: En prosess vil alltid være dynamisk. Suksessfulle personer vet å kunne danse med dynamikken som oppstår. De er fleksible. Om du låser deg til en plan som ikke fungerer, går du også glipp av store muligheter som vil kunne aksellerere og forkorte veien mot målet ditt. Lær deg å vær fleksibel.
4. Motstanden sår tvil
Du opplever motstand, usikkerhet og er forvirret.
Løsning: Spør deg selv: Hva er grunnen til at du møter motstand? Er den reell? Hvordan kan du endre fremgangsmåte. Vær løsningsorientert og pragmatisk. Ofte blir vi overveldet av usikkerhet og frykt, og det er ikke uvanlig å føle dette når du nærmer deg et mål. Presset øker, i takt med usikkerheten. Aksepter at en eller annen form for motstand vil oppstå. Har du et klart nok mål, og nok gode grunner til å nå det – vil du også kunne være forberedt på motstand.
5. Du unnskylder deg
Han holdt ikke avtalen sin. Du føler deg litt slapp i dag. Hunden spiste leksene dine, etc, etc.
Løsning: Hvem har ansvaret for at ditt mål skal nås? Deg så klart. Det vil alltid finnes lette utveier, og en lett utvei er å kunne skylde på “noe”, eller “noen”. Om du selv tar ansvar, vet du at det kun er deg selv det kommer an på. Det vil alltid være noe DU kan gjøre for å komme over hindringer.
6. Mangel på dedikasjon
Du slutter fordi du ikke lenger er «motivert».
Løsning: Hva må til for å dedikere seg til et prosjekt eller et mål? Mange faktorer så klart, og en av de er å minne seg selv på hvorfor du gjør dette. Dedikasjon begynner først når du setter deg målet, og det samsvarer med dine personlige verdier. Da vil du oppleve drivkraft og motivasjon til å holde på fra start til slutt. Underveis kan det hende din motivasjon blir satt på prøve, og det er en gyllen mulighet til å bevise hvor dedikert du er. Når det blåser stiv kuling, må du minne deg selv på den gode og varme hytta som venter deg ved veis ende.
7. Du hører på feil type mennesker
Du blir rådet til å gjøre noe du egentlig ikke hadde tenkt, og nå slår dette i mot deg.
Løsning: Jeg vet det, enkelte kan være virkelig overbevisende – men det er ikke alle som har vinn/vinn-holdningen som trengs for å skape gode samarbeid. Omgi deg med mennesker som har gått veien før deg, mennesker du vet du kan stole på. Hør på mennesker som vil ditt beste, og i tillegg har en kredibilitet.
8. Du feiler i din kommunikasjon
Du klarer ikke å overbevise potensielle kunder, eller mennesker som er essensielle for din prosess. Du merker at du begynner å tvile på deg selv, og måten du kommuniserer med andre på.
Løsning: Lær deg å kommuniser effektivt, og overbevisende. Det gjelder ikke bare for andre, men i kommunikasjon med deg selv og. Hva er budskapet ditt? Hvordan matcher dette i forhold til den andre parts behov? Forbered deg før et møte, merk deg hva de viktigste punktene er, og hva du ønsker ut av det.
Jeg vet at du har venner på facebook som vil dra nytte av disse rådene. Gjør de en tjeneste, og del denne artikkelen.