Bli bevisst ditt ego

0
2797

I dag var jeg i butikken for å handle, og på veien hjem så jeg en nesten-kollisjon. Den ene bilen måtte bråbremse, slik at den bilen som kjørte bak også måtte det. Det var såpass glatt at den  bilen bak begynte å skli, og såvidt unngikk å kræsje i bilen foran.  Det som så skjedde var ganske fascinerende. Føreren av bilen foran gikk ut av bilen, og det samme føreren av bilen bak. Begge begynte å kjefte og skrike til hverandre. De mente begge at den andre hadde skylden i nesten-ulykken. Glosene haglet og situasjonen ble mer og mer spent.  Det gikk så langt at andre tilfeldige folk på gaten måtte komme til for å roe dem begge ned.

Hvorfor kunne ikke en av de bare gitt seg, og kjørt videre? I stedet ble de stående og krangle slik at hele situasjonen eskalerte mer enn nødvendig.  Dette var et live eksempel på ego-beskyttelse. Det er slik at alle mennesker har et ego. I utgangspunktet er dette en god ting, fordi det er takket være vårt ego at mennesker har overlevd i tusenvis av år. Vårt ego er til for overlevelse, men det er desverre litt ukalibrert til tider. Vår hjerne består av flere deler, og en av disse delene er svært gammel. Den har ikke utviklet seg mye siden steinalderen, og det er denne som trigger flight or fight responsen.  Et ego er forresten ikke en fysisk ting, men heller et abstrakt begrep som kan inneholde bevisstheten din, sinnet, og blant annet atferd. Jeg skal ikke bli for spesifikk, men poenget er at vi alle har et ego som kun vil det beste for deg, og det er overlevelse.

Hvordan kan dette være en dårlig ting?

For det første krever et ego hele tiden. Fordi egoet er så desperat etter overlevelse, må det hele tiden bli tilfredsstilt. Dette er grunnen til at så mange ikke føler seg tilfreds, og at noe hele tiden mangler i ens tilværelse. Alltid må det noe mer til. Enten det gjelder mat, klær, eller annen stimuli. Dette kan føre til en rastløs følelse og en følelse av at noe må bli gjort, eller at man vil ha noe – uten at man vet helt sikkert hva man vil ha.

For det andre identifiserer mennesker seg med egoet sitt, og det er blant annet dette som forårsaker så utrolig mange krangler, vonde situasjoner, kriger, uoverenstemmelser, slåsskamper, etc, etc. Når noen kaller deg en dust, vil egoet føle seg såret. Når du har et såret ego føler du deg dårlig fordi: Du føler deg mindre verdt, og du vet at den som kalte deg dust føler seg mer verdt. Dette tåler ikke egoet, så det må finne på en måte å heve seg selv igjen og få tilbake bekreftelsen og identiteten sin. Så du sier kanskje noe verre tilbake. Og så er man i gang. Kriger er blitt startet på denne måten.

Egoet er bare noen prosent av den du er. Men egoet lyver og er så flink til å manipulere, at selve DU identifiserer deg med det. Et ego er et tillært konsept, når et barn blir født er det helt fritt for ego. Det er med tiden at barnet tilegner seg et ego.

Egoet blir tilfredsstilt hver gang det blir forsterket. Det blir blir forsterket når du baksnakker andre, når du kjemper for å «vinne» en diskusjon, når du lyver, når du kjøper klær for å føle deg vel, etc.

Hvis dette med ego er så dumt, hva gjør man da?

Vel, for det første har du kommet langt på vei dersom du har lest artikkelen hit. Fordi, bare det å være bevisst på at du har et ego som ikke er deg,  skaper en viss avstand til egoet. Prøv dette neste gang du føler noen oppfører seg frekt ovenfor deg, tenk: «Det er egoet mitt som blir såret, ikke den jeg virkelig er». Eller, «Jeg har et ego, derfor føler jeg disse følelsene i kroppen min nå».

Når du kommer i situasjoner der egoet ditt ønsker å dra deg med, bør du stoppe opp et lite sekund og være tilstede. F. eks dersom kassadamen på nærbutikken har det travelt og behandler deg frekt, vil du kanskje få en følelse av å hevde deg tilbake. Vent heller noen sekunder og kjenn på de følelsene du har i kroppen, og bare godta denne trangen til å hevde deg, samtidig som du aksepterer at det er ditt ego. Jo mer du er tilstede i slike situasjoner, jo mindre vil de plage deg!

Tilstedeværelse er et viktig stikkord for å bli bevisst sitt ego. Du lar deg ikke plages så mye av det, dersom du er tilstede. Har du noen gang vært i en diskusjon hvor du føler du har «tapt». Kanskje denne hendelsen har plaget deg så mye at du senere har gått gjennom diskusjonen i ditt eget hode, og kanskje omstrukturert den, slik du egentlig ønsket at hendelsen skulle forløpe seg? Kanskje har du sett for deg at du sa X og Y for dermed å gå seirende ut av diskusjonen? Dette er et resultat av at egoet manipulerer tankene dine, slik at det blir forsterket.

Det kan også manipulere tankene på andre måter, f. eks at du ser for deg at alle beundrer deg, alle ser opp til deg på andre måte, etc. Jeg sa i sted at tilstedeværelse er et viktig stikkord for å ikke la egoet ta overhånd. Og det er det virkelig, for når du er tilstede, eksisterer ikke andre ting enn det som er her og nå. For å si det på en annen måte; Der kroppen din er, bør også du være. Tilstedeværelse hindrer deg i å la deg trekkes med av denne manipulerende tankestrømmen. Sinnet stilner og du vil få en dypere følelse av hva som faktisk er her og nå.