Er «selvutviklere» bare positive tullinger som vimser rundt i drømmeland?

0
1750

[lead]

Kritikk er noe vi alle må leve med, og bli vant til å takle. Dette innlegget er kanskje i en litt annen tone enn hva dere er vant til, men jeg ønsker å ta opp et tema jeg har sett mer og mer av i det siste – kritikk mot selvutviklingsmiljøet. Bloggeren Trine Grung gir alle såkalte “selvutviklere” fingeren i dette innlegget. Tonen er herlig krass, og det var faktisk veldig underholdende å lese innlegget hennes. Artig dame! Men..
[/lead]
2 ting slo meg da jeg leste artikkelen:

1. Det der blir for platt
2. Jeg har hørt det før

Grunnen til at jeg synes dette blir litt for enkelt, er fordi hun tar et lite fragment av hva selvutvikling er, og smører det utover til et bilde i alle fall ikke jeg kan kjenne meg igjen i. Hun mener at selvutvikling går ut på å tenke positivt så det negative snur. Hun fordummer alle selvutviklere, og får de (oss) til å virke som naive personer som kun sitter hjemme og “tenker positivt” og forventer at universet skal gi oss det vi drømmer om.

[pullquote align=»left» type=»simple»] «Karma meg langt opp i rattata.» – Trine Grung[/pullquote]

Fordommene skinner klart gjennom innlegget hennes, og det er åpenbart at hun ikke har satt seg ned for å skrive en nyansert og konstruktiv artikkel om selvutvikling. Hun skriver for å provosere, og som hun sier selv – det funker.

Dette er jeg enig i:

 • Ja, det finnes kyniske mennesker der ute, som er litt for opptatt av å tjene penger på andres forhåpninger
 • Det hjelper ikke å bare tenke positivt, og forvente at vinden skal snu
 • Hardt arbeid er essensielt
 • Mye materiale innenfor «selvutvikling» kan virke rart og uvant for noen
 • The Secret er en amerikanisert og litt for “glatt” film som kan skape urealistiske forhåpninger. (Nå nevnte ikke hun The secret, men jeg gjør. ;—)

Men hva handler selvutvikling om da?

Mitt syn på selvutvikling – er at dette er en individuell sak. Hva betyr det for deg å utvikle deg som menneske?

For meg betyr dette blant annet:

 • Å bli kjent med seg selv og sine styrker og svakheter
 • Være god mot andre, og akseptere andres styrker og svakheter
 • Å kunne akseptere motgang og negative følelser
 • Å definere sine egne mål, visjoner og drømmer – og oppnå erfaringsbasert kunnskap gjennom å jobbe mot de
 • Å kunne lære andre hvordan man kan leve et bedre liv
 • Å kunne bli et bedre menneske som tenker mer med hjertet enn egoet
 • Få kunnskap om hva som trigger negative og positive emosjoner – tilstandsendring
 • Bli kjent med kjernen av seg selv, og kommunisere ut i fra denne – kommunisere på en ekte og god måte
 • Ha en drivkraft mot noe, samtidig som man er oppmerksom på – og nyter øyeblikket
 • Gi kjærlighet til andre

Dette er noen av stikkordene jeg forbinder med selvutvikling. Nå er jeg ganske inhabil, men jeg synes stikkordene over står i sterk kontrast i forhold til hva Trine Grung snakker om.

Forøvrig synes det å være en misoppfatning, og i verste fall en fordom mot mennesker som ønsker å oppleve personlig vekst. Les bare denne artikkelen som går hardt ut mot boka “7 habits of highly effective people”. Igjen ser jeg at artikkelforfatteren tar ett fragment, og forstørrer dette til det eneste gjeldende. Akkurat det samme prinsippet som ligger bak fordommer.

Når det er sagt, synes jeg Trine Grung virker som en person som vet hva hun står for, og som er opptatt av å følge sin visjon og sine mål. Det er min oppfatning, og handler ikke dette også om å utvikle seg selv? Selvutvikling for meg er ikke en religion, det er noe de fleste gjør i større eller mindre grad.

Hva er ditt syn på selvutvikling, og kritikken mot den? Kan du også være enig i noe med kritikken?