Foredrag med Michael DeVibe

0
1059

Det som står skrevet i denne artikkelen er ikke bare et referat fra foredraget, men inneholder også andres meninger og synspunkter.

I forrige uke var jeg på et foredrag om mindfulness, takket være en invitasjon på dinevibber.no. Foredragsholderen het Michael de Vibe og kunne fortelle at han hadde holdt på med personlig utvikling siden han var 17 år gammel. Under foredraget pratet han mye om det å være oppmerksom og tilstede i hverdagen.

Det var mange som hadde møtt opp for å høre hva Michael de Vibe hadde å fortelle. Det var et utrolig interessant foredrag og innholdet var veldig lettfattelig presentert. Noe som gledet meg veldig fordi temaer som dette har en tendens til å bli presentert i en litt for avansert sammenheng for den gemene hop, noe som gjør at de fleste kanskje føler at dette «Ikke er noe for meg».

Essensen av foredraget handlet mye av hvilken gevinster man får igjen av å være tilstede i øyeblikket. Jo mindre tanker om fortid og fremtid jo mer er du tilstede her og nå. Når man lever i øyeblikket er man i balanse og man tippes ikke over til den ene eller andre siden av unødvendig ballast som f. eks bekymringer og negative tankeganger.

Det å leve i øyeblikket er ikke vanskelig, man kan gjøre det når som helst ved hjelp av f. eks fokus på pust. Det finnes mange teknikker på nett om man søker, men jeg kan dele en enkel øvelse:  Pust inn med nesa og la luften du puster inn vandre ned i magen. Kjenn hvordan magen går utover. Legg merke til det lille mellomrommet mellom inn og utpust, før du så puster ut med munnen.

Dette kalles å puste bevisst, og man kan implementere ca 30 bevisste pust i hverdagen. På bussen, på jobben, når som helst. Man kan også sitte slik i meditasjon. Michael de vibe pleide å meditere ca 25 minutter om dagen, samt at han gjorde andre øvelser for å passe på å holde fokus på øyeblikket.

Når man er oppmerksom på øyeblikket vil din relasjon til andre bli bedre. Har du noen gang pratet med andre som absolutt ikke er tilstede? Alt du får som respons er enten «ja», nei», eller «mhm».

Mange bøker, filmmanus, bilder, dikt og annet kreativt arbeide har fått sitt utspring fra nået. Noen gang hørt om flow? Når man ikke tenker, men bare gjør. Akkurat som om teksten kommer av seg selv, eller som om penselen på lerretet vet akkurat hvordan den skal bevege seg. Denne flowen kan lett bli avbrutt av tanker om fortiden eller fremtiden, så det gjelder å holde fokus på rett sted.

Michael de Vibe fortalte oss at vi vet at vi tenker. Hvem er det som vet dette? Eckhart Tolle sier dette er bevisstheten som finnes overalt, i naturen, hos dyr og andre mennesker. Vi har evnen til å overvåke vårt sinn. Dette kan vi lett bruke til vår fordel når det kommer til å leve i øyeblikket. Man kan si til seg selv: Hva blir min neste tanke? Dette har en tendens til å stilne sinnet for et øyeblikk. Og ofte er et øyeblikk nok, for da vet du hva det vil si å være tilstede her og nå, og det vil bli lettere å holde nettopp det fokuset.

Ved å være tilstede kommer man seg «ut» av hodet og man blir oppmerksom. Oppmerksom på andre ting rundt deg, når du blir oppmerksom på andre ting enn dine egne tanker er det som å bli vekt opp, særlig dersom man har gitt mye fokus til tankene sine. Vi er ikke ment å leve et liv fortapt i tanker.

En annen ting Michael de Vibe pratet om var verdien av å hvile i ting man gjør. Dette vil si at man retter all fokus på det man gjør nå. En ting av gangen er nøkkelen til ro i en stressende hverdag.

Dersom du ønsker å vite mer om stressmesting og oppmerksomhetsstrening, kan du laste ned presentasjonen som ble brukt i foredraget her.