Hemmelighetene bak et håndtrykk

0
3384

Like før jul var jeg på introkurs i kroppspråk med Daneel Foyer ved Sjakk-matt.no. En utrolig dyktig fyr som kan lese enhver person som en åpen bok. Han er også veldig dyktig i NLP og for de av Dere som vet hvem Derren Brown er, vil jeg tørre å si han har omtrent de samme kunnskapene. På dette introkurset fikk vi selvfølgelig endel info om kursene han holder, men vi lærte også litt. Noe av det skal jeg dele med Dere i dag.Er du bevisst på hvordan du håndhilser? Noen vil si nei, og noen vil si ja – og Dere som sier ja tenker sikkert at dere har et godt og fast håndtrykk. Vel, det er ikke bare fastheten i et håndtrykk som er viktig. Det er med det første vinkelen. Dersom du har hånden litt på skrå til venstre slik at den andres hånd kommer litt under din viser du dominans. Det er ikke mye som skal til, den skal bare være noen grader på skrå, ikke overdriv. Fra dette sekundet vil rollene mellom deg og den du hilser på være at du er den dominante og den andre er «underdanig», til det motsatte blir bevist. Dette er gjerne slik man hilser på sine ansatte dersom man er sjef i et firma, eller om du har fest i hjemmet ditt og hilser på andre mennesker.

Dersom du og den andre man hilser på har hånden i rett vinkel, vil dette skape best rapport og begge blir oppfattet som likeverdige og nøytrale. Dette er utgangspunktet for et godt håndtrykk. Hilser du med hånden skrått til høyre, altså på en underdanig måte vil dette tyde på at du kanskje har dårlig selvfølelse, eller føler at du må ligge veldig lavt i en situasjon. Ganske dårlig utgangspunkt.

Dersom sjefen din eller noen andre som naturlig er mer dominant enn deg i en gitt situasjon (om du er gjest hos andre) hilser på deg dominant, bør man godta det for det er slik rollene er. Sjefen bestemmer. Men, dersom du møter en venn av en venn på gata og han håndhilser dominant og du ikke føler at din naturlige rolle er «under» han, er det et par enkle prinsipper du kan huske på.

Den som er nærmest vinner. Om du ufrivillig ble den underdanige, kan du simpelthen gå ett skritt nærmere han og si «hyggelig å hilse på deg». For så å slippe taket. Da har du ubevisst demonstrert at du tør å bryte hans intime sone fordi du er sjefen og den dominante. Dersom han skulle komme til å ta et skritt nærmere deg eller verre, berøre deg må du bære bevisst på en annen ting:

Den som berører sist vinner alltid. Noen ganger vil du oppdage at de du hilser på tar deg oppå hånden, eller albuen, eller skulderen. Da må du berøre de tilbake, med et klapp på skulderen f. eks og slippe taket. Husk alltid på å berøre sist dersom du ønsker å være den dominante.

MEN, det beste utgangspunktet er å skape god rapport med et rett håndtrykk, og å være bevisst din egen rolle i forhold til den du hilser på. For det vil merkes, dersom du prøver å stjele dominans i en situasjon der du ikke har det naturlig. Som regel ubevisst, men om du prøver å være dominant mot sjefen din på denne måten, vil han på en eller annen måte få et litt annet (dårligere) forhold til deg. Så, god rapport og bevisst på din rolle.

Andre ting som er greit å huske på i andre situasjoner: den som setter seg sist i et rom er den dominante. Da Tom Cruise var på Opera for noen sendinger tilbake så jeg at han var bevisst på å vente på at Opera satt seg, før han begynte å sette seg.  Han ønsket ikke å være den underdanige. Tom Cruise er veldig dominant så dette var kanskje greit, men ellers vil man se at gjestene setter seg først.

Åpner du døra for damene? Det håper jeg, ikke bare fordi det er gentleman-manerer, men fordi den som går sist inn en dør har «makten». Dersom du får gjester bør du slippe dem inn først, før du går inn bak dem. Samme når de går ut, slipp de ut ved å åpne døra og stå der til de har gått ut av huset.

Det slo meg under dette introkurset hvor mye man ikke tenker på som skjer helt ubevisst, og som kan ha mye å si i sosiale sammenhenger. Er du nysgjerrig på å ta kurs hos Daneel, besøk hjemmesidene hans på sjakk-matt.no.