Hva gir deg roen?

0
2539

I dag har jeg virkelig funnet roen. Ikke bare i dag, men jeg hadde den i går og. Og dagen før der. Jeg har den garantert i morgen, og om 5 år. Jeg bare husker det ikke alltid. Jeg er ikke alltid like flink til å minne meg selv om at jeg har roen i meg. Jeg er ikke like flink til å minne andre på at de og har den samme roen, men de har den garantert.

Det å ha funnet roen, kan best beskrives slik:

Du opplever et fravær av bekymringer.  Du er i godt humør, og verden er for deg et godt sted å være. Du finner ordene når du prater med andre, og ting flyter. Og her er det fantastiske, dersom ting faktisk ikke flyter, så går det ikke inn på deg. Du er lettsindig og handler, uten å legge for mye i det. Du bærer med deg en slags fornøyd følelse. Blant andre mennesker er du deg selv, uten at du føler du må te deg annerledes.  Du kan sitte deg ned og se tv uten å få dårlig samvittighet, eller gjøre andre «ufornuftige» ting. Morgendagen kommer tidsnok, og fortiden lar du være som den er. Du har roen.

Det er mange som jager lykke, denne gode følelsen man ofte føler når man har klart noe man har strevd med tidligere, opplevd noe morsomt med venner, fått kjæreste, og lignende. Og det er ingenting galt med å jage denne gode følelsen, gjør det – for all del! Hvem liker vel ikke å være lykkelig? Men ha en ting i bakhodet, kaster du en ball i luften, detter den ned igjen. Lykke er på lik linje med andre følelser som sinne, tristhet, osv. Denne lykkefølelsen er flyktig. Akkurat som når en unge får en leke på julaften, det er ikke sikkert leken gir like mye glede ett år senere. Det gode er, at vi har flere typer lykkefølelse. Den lykkefølelsen jeg nevnte nå, kan godt sammenlignes med den følelsen man får når dopamin og serotonin frigjøres i hjernen. Dette er ingen konstant prosess.

For min del, handler lykke mye mer om det å kunne finne roen. Alle mennesker har en dyp ro inne i seg. De fleste blir litt forundret når de tenker over det, for ikke alle ter seg som om de hadde funnet denne indre roen. Og det har de nok ikke heller.  For denne indre roen blir forurenset av ytre støy. Bekymringer, usunt stress, irrasjonell tankegang, krangling, og andre ufine faktorer. Disse negative faktorene er egentlig bare krusninger på havet, nede i dypet er det alltid rolig. Du er mye viktigere enn krusningene på havoverflaten!

Hvordan finne roen?

For å finne roen, er det viktig å kvitte seg med disse forstyrrende ytre elementene. Ved faktorer du ikke kan gjøre noe med vil det beste være å akseptere det faktum at du ikke kan gjøre noe med de. Bare dette skaper en viss ro. Deretter må man ta ett oppgjør med de faktorene man kan gjøre noe med. Har du noe hengende over deg, bli ferdig med det. Ta handling og gjør det til en sport å kvitte deg med mest mulig av disse forstyrrende faktorene.

Har du gjort dette, vil det bli lettere for deg å oppnå denne bekymringsløse tilstanden. Når du først vet hva som er roen for deg, og du vet når du opplever den, vil det bli lettere for deg å finne den på nytt. Da vil du ofte oppleve den over lengre tidspunkt, og du vil bære den med deg når livet krever litt ekstra krefter.

Det å være forankret i kroppen din, vil også kunne gi deg indre ro. Hva vil dette si? Når hjernen spinner rundt en haug med tanker, vil dette si at du er «i hodet» ditt. Lite tilstedeværende. Når du får kontakt med kroppen din, er du tilstedeværende. Du kan når som helst bevege deg fra hodet ditt, og heller forankre deg i kroppen din. Gjør det nå! Lukk øynene og spør deg selv dette litt teite spørsmålet: «Hvordan vet jeg at jeg har bein? Kjenn etter i bena dine, kjenn tærene dine, fra lilletåa og oppover til storetåa. Kjenn leggene, lårene, hoftene. Kjenn etter i hendene, fingrene, under og overarmene. Kjenn etter i magen, og følg med på pusten din. Kjenn kroppen fra innsiden. På denne måten forankrer du deg i kroppen, og i øyeblikket. Dette gjør at du får kontakt med den du egentlig er, og du vil finne den virkelige roen.