Hvilke regler har du satt for deg selv?

0
1053

Regler finnes over alt, og vi følger dem som oftest. Ikke kjør på rødt lys, ikke snik i køen, sykle på høyre side av veien, osv. Dette er eksempler på regler man må ha for å opprettholde orden på et visst system. Tenk deg utfallet dersom du plutselig skulle sykle på rødt lys, feil side av veien. Verst for deg!

Sett dine egne regler

Reglene finnes overalt der «ute», men det er ingen som har fortalt at vi må sette regler for oss selv. Alle har sine egne regler, tenk etter – det finnes ting du ikke vil gjøre, sant? Og det finnes ting du føler du må gjøre?

Saken er at vi blir drevet av et indre navigasjonssystem. I all hovedsak fører dette navigasjonssystemet oss vekk fra ubehag, og mot velbehag – optimalt sett. Ved å sette gode regler for seg selv, vil man lettere kunne følge denne optimale retningen.

Et enkelt eksempel på en regel som de fleste følger er:  «Jeg skal være snill med andre mennesker.» De fleste oppegående mennesker følger denne regelen, og om man av en eller annen grunn skulle bryte den vil man oppleve dårlig samvittighet,  som en «straff» – akkurat som når man får bot, eller i verste fall kræsjer ved å kjøre på rødt lys.

Til forskjell fra de fleste regler der «ute», kan man fritt bestemme sine egne regler. Tenk etter – er dette bra eller dårlig? For å si det slik,  man har eksempler på mennesker som har fulgt sine egne regler, og endt opp i ekstremt ubehag som denne mannen – tidenes mest overvektige mann. Nå er jeg for ung til å ha kjent denne mannen, men jeg kan tippe at en av hans regler var: «Mat er godt, jeg må ha mest mulig av det». I den andre enden av skalaen har man også eksempler på mennesker som har satt gode regler for seg selv, og ved å følge disse har de endt opp med suksess på flere livsområder. Kjenner du noen, eller vet du om noen som passer til dette eksempelet?

Bevisste regler

Når du nå skal sette deg ned og skrive ned dine regler, er det viktig å være bevisst. Det er viktig å tenke på hva du ønsker å oppnå når du setter dine egne regler/retningslinjer. Dersom du skal nå et mål, krever dette en viss atferd – og retningslinjene du setter for deg selv hjelper til å korrigere atferden slik at du ikke havner i bakevja. Eksempler på gode regler er er:

  • Jeg skal alltid gjøre mitt beste på jobb
  • Jeg skal jobbe en time med prosjektet hver dag
  • Jeg skal gjøre ting jeg frykter
  • Når jeg har sagt noe, skal jeg følge det opp
  • Jeg skal ikke gjøre ting halvveis
  • Jeg skal tilbringe kvalitetstid med familien min hver dag
  • Jeg skal spare penger hver måned
  • Jeg skal leve et sunt liv med godt kosthold og trening
  • Jeg skal utføre bevisste handlinger
  • … og kanskje den viktigste av de alle – jeg skal ikke bryte reglene jeg har satt meg

Konsekvensene av å bryte reglene

Ulikt regler som er satt av samfunnet, får man ikke en bot eller fengsel dersom man skulle bryte noen av reglene. En slags irettesettelse får man i form av at man havner ute av kurs, noe som kan føre til misnøye for deg og andre. Tenk deg konsekvensene av at du f. eks gjør så lite du kan på jobben. Denne innstillingen sprer seg, og snart er det ikke bare deg det går utover, men også en hel arbeidsplass. Sett gode regler for deg selv, og du vil få mye igjen for det!