Hvorfor tar du de valgene du tar?

0
1970

Hei folkens, her følger et gjesteinnlegg av min venn Martin Jensen. Han er som meg, lidenskapelig opptatt av selvutvikling. Vi går med planer om å skrive sammen, men før vi går videre vil jeg vise dere hva han er god for! 😉

Hvorfor gjør du som du gjør?

Lurer du noen ganger på hvorfor du tar de valgene du tar? Hvorfor du ikke er der du ønsker å være i livet?

Anthony Robbins hevder at valg former livet ditt. Grunnen til at du er der du er i dag er på grunn av valgene du har tatt så langt i livet. Hvis du ikke har kommet dit du ønsker å være i livet til nå, er det da ditt eget valg? Hvis du selv kunne velge ville du vel vært rik, alltid lykkelig og ha en enorm selvtillit?

Det er heldigvis en logisk forklaring på hvorfor du ”velger” og ikke nå målene dine. Ifølge Anthony Robbins er vi mennesker er styrt av seks menneskelige behov. På den måten er forskjellen på oss mennesker måten vi velger å dekke disse behovene på, og hvilke behov vi prioriterer høyest. Hver gang vi tar et valg, enten det er stort eller lite, er det for å dekke ett eller flere av disse behovene, ikke nødvendigvis fordi det er det logisk riktige valget. Så det vi må finne ut er hvilke behov vi streber etter, og på hvilke måter vi oppnår de i dag. Det kan være nettopp denne måten som hindrer oss i å få til det vi egentlig ønsker.

De seks menneskelige behov

Behovet for trygghet

Vi er alle ute etter trygghet, en slags forutsigbarhet om at ting er ”som de skal være”. Dette er et behov mange gjerne har fått føle ekstra på under finanskrisen når det har vært fare for å miste jobb, hus og slike ting vi til vanlig tar for gitt at er der.

Behovet for usikkerhet/variasjon

Ironisk nok er det andre behovet det stikk motsatte som det første. Det betyr at samtidig som vi er drevet av trygghet, kan trygghet bli for kjedelig og forutsigbart, og da trenger vi usikkerhet og spenning. Vi oppnår usikkerhet på all slags forskjellige måter. Noen dekker dette behovet ved å ta narkotika, andre ved å hoppe i strikk. Problemet er at vi fleste setter sikkerhet høyere, derfor er blir livet kjedelig.

Behovet for anerkjennelse/å føle seg viktig

Naturlig nok er det viktig for oss å bety noe. Å være respektert og å ha en betydning og innvirkning på andre. Her er et eksempel på hvordan et valg du tar om hvordan du vil oppnå et behov kan påvirke livet ditt noe voldsomt: Noen velger å søke anerkjennelse ved å ta en stor sjanse. Satse alt for å oppnå noe stort. De må overvinne hindre, pushe deg selv, ta stor risiko og risikere å mislykkes og miste totalt ansikt. Noen velger derimot å søke anerkjennelse ved å fokusere på et problem de har, en unnskyldning for hvorfor de IKKE lykkes. Som de kan dele med alle, og få anerkjennelse for problemet ditt. Da slipper de å møte de største fryktene dine. Samme behov blir dekket, men på to helt forskjellige måter, som resulterer i to helt forskjellige liv.

Behovet for tilhørighet/kjærlighet

Ønsket om å føle tilhørighet i et samfunn eller en gruppe står så sterkt hos oss, at noen i ungdomstiden tar dårlige valg som de må leve med resten av livet, kun for å føle tilhørighet. Behovet for kjærlighet er vel selvsagt, alle ønsker å bli elsketJ

Behovet for utvikling

Vi har et behov for å være i konstant utvikling. Både følelsesmessig, intelektuelt og spirituelt. Dette er ofte grunnen for at noen mennesker tilsynelatende har alt, men er likevel veldig ulykkelig. De har sluttet å vokse, sluttet å utvikle seg, og livet blir kjedelig og forutsigbart selv om de lever det livet de trodde de drømte om.

Behovet for å bidra

Dette handler om å ha en drivkraft større en seg selv. Å gi verdi til andre, å hjelpe, å dele. Gjøre verden bedre. Et eksempel på en som var spesielt motivert at dette er Mor Teresa. Det sto så sterkt hos henne at hun viet livet sitt til å bidra til at andre skulle få det bedre.

Å finne ut hvorfor mennesker gjør som de gjør har alltid interessert meg. Hva som gjør at Per og Pål kan være gode venner i barndommen, men tjue år etter er Per familiefar og lever et herlig liv mens Pål er narkoman. Måten Anthony Robbins forklarer de seks menneskelige behov har hjulpet meg til å forstå at vi er mye likere enn man tror, det er bare måten vi ser på og håndterer ting på som er forskjellen.

Hvordan kan vi bruke dette?

Jo, vi må spørre oss følgende:

– Hvilke to behov setter jeg høyest på måten jeg lever i dag?

– Hvilke to behov ønsker jeg å sette høyest?

Hos de fleste er disse to svarene ulike. Da vet du hvor du må begynne.

Til slutt har jeg en oppgave til deg. Tenk godt gjennom, og skriv ned svar på disse tre spørsmålene.

– Hvilke handlingsmønstre har jeg i dag som jeg ønsker å endre?

– Hvilke behov dekker jeg ved å følge det mønsteret?

– På hvilken ny måte kan jeg dekke de behovene?

Har du gjort det nå? Hvis du ikke gjorde oppgaven, bør nettopp det være handlingsmønsteret du bør endre! Sånn, nå har jeg hjulpet deg med første punkt, da klarer du de to neste selv.

Håper dette ga deg noe! I så fall, bruk det! Sett deg ned og finn ut hva du ønsker å forandre i livet ditt, og ta action!