Klare og tydelige mål – om viktigheten av å vite hva du ønsker å oppnå

0
2589
Se detaljene og kriteriene for ditt mål

Se for deg at du sitter på en restaurant. Du er sulten, og ønsker å spise deg mett på god mat. Så kommer kelneren og gir deg menyen, og i den ser du et utvalg på over 100 retter. Noen retter høres gode ut, andre høres mindre gode ut. Du vet egentlig ikke hva du ønsker, så etter lang betenkningstid går du for retten med det eksotiske navnet Grenouilles Provençale. Du er usikker på hva det er, men du prøver noe nytt i dag.

Kelneren nikker anerkjennende, og om litt kommer han tilbake med retten du bestilte. Da går det opp for deg at du har bestilt froskelår. En rett du aldri før har spist, og egentlig ikke kunne tenke deg å spise.

“Jeg skulle bestilt en biff…”

Sett deg tydelige og klare mål

Jeg tror at mange vil unngå å ende opp med ting de i utgangspunktet ikke ønsker, bare ved å være klar over sine egne ønsker og mål. Det finnes mange prinsipper bak god målsetting, og jeg tror at noe av det viktigste du bør tenke på når det kommer til målsetting, er å sette tydelige og klare mål.

Dette innebærer å beskrive for deg selv akkurat hva du ønsker. Få med detaljer og relevant informasjon, så vel som det overordnede bildet.

 • Hva ønsker du?
 • Hvordan vet du at du har nådd målet ditt?
 • Hva ser, hører, og føler du da?
 • Hva sier du til deg selv?

La oss si du ønsker å kjøpe deg en ny bil. Det første du må begynne med, er å innhente informasjon. Ikke bare informasjon om bilen, men også om nærliggende faktorer som hvor det er lurt å lete etter bruktbiler, hva slags type forsikring som lønner seg i din situasjon, hvor mye budsjettet ditt er på, etc, etc.

For å vite hvordan du skal nå målet, må du vite hva du ønsker.

Så kan du gå over til selve bilen. Hvor stor plass trenger du? Hvor lenge har du tenkt å ha bilen? Hva slags merker kommer godt ut som bruktbiler? Hva slags farge ønsker du? Må du ha firehjulstrekk? Osv.

Hvordan vil du føle deg når du har nådd målet?

Det kan være vanskelig å vite hva du ønsker å oppnå, særlig når du skal beskrive det ned i hver minste detalj. Jeg oppfordrer deg uansett til å prøve så godt du kan. Om du har utfordringer med dette, kan du i tillegg tenke på hva du vil føle når du har nådd ditt mål. Forestill deg at du har nådd ditt mål, uansett hva det er.

 • Hva vil du føle når du har nådd målet ditt?
 • Hva gjør det med deg, og hva slags tilstand er du i da?

Kjente du deg kanskje lykkelig? Lidenskapelig, harmonisk, eller energisk? Kjenn virkelig etter hva det vil gjøre med deg.

Når du vet hva du ønsker, er ikke dine ønsker lenger som en udefinerbar «sky» med tanker. Det er noe konkret. Noe du setter fokus på – og om du følger denne metodikken vil du oppleve at det er lettere å korrigere deg selv på vei mot målet ditt. Fordi du vet akkurat hva du ønsker.

Vanskelig å gå i detaljer på målet ditt?

Det kan være vanskelig å definere i detalj hva du ønsker. Derfor kan du se på hva slags kriterier du har. La oss si at du ønsker ett nytt sted å bo. Da kan det være en utfordring å spesifisere nøyaktig hvordan stua skal se ut, hva slags gulv du skal ha, hvordan badet skal se ut, nøyaktig beliggenhet etc. Tipset her, er å heller sette opp kriterier.

Som et eksempel kan dette være:

 • 2 soverom
 • Nær beliggenhet til skole og butikk
 • I en spesifikk kommune, eller område
 • parkeringsplass
 • Stor stue
 • God plass på loftet
 • Ny standard
 • ++

Kriteriene fungerer som referansepunkter i målet ditt, og jo flere kriterier som blir oppfylt, jo nærmere kommer du målet ditt. Kriteriene er standarden du selv har satt for målet ditt, slik at du vet hva målet ditt er – og enklere skal kunne finne ut hvordan du kan nå det.

Hvordan vil du vite at du har nådd ditt mål?