Vi har vel alle fått med oss slagordet til den vel etablerte merkevaren Nike. De identifiserer seg med en holdning som oppfordrer til at vi bare skal kaste oss ut i det, uten å tenke eller føle for mye. Bare gjør det!
Et enkelt prinsipp, som i visse tilfeller kan være ganske kraftfullt.
Kraftfullt på den måten at vi oppfordres til å utføre en handling. Og handlekraft er en av nøkkelfaktorene for god måloppnåelse.
Jeg skal fortelle deg hvordan du kan utvise handlekraft, selv om du føler mangel på motivasjon, selv om du bekymrer deg for konsekvenser, selv om du føler at du stagnerer i prosessen… ja, du skjønner nok hva jeg mener.
La oss innse det, måloppnåelse kan være en rimelig følelsesmessig prosess. Du ønsker å nå et mål som ligger hjertet ditt nært. Målet du har satt deg er viktig for deg, og det vil påvirke deg i positivt grad.
Og dette er en god ting. Men det kan også slå bena under på deg. La mer forklare hvordan:
La oss si at du har som mål å slanke deg 10 kilo på ett år. Du er kommet godt i gang med treningen, kostholdet er på plass, rutinene og vanene er satt. Så kommer ferien. Enten det er en juleferie eller en sommerferie. Ferien består av lite fysisk aktivitet, og litt for mye god mat. Du vet det ikke er bra for deg, men du unner deg dette – det er tross alt ferie!
Når ferien er over vet du at du har stagnert i planene mtp på slanke deg, og du føler på den dårlige samvittigheten. I det du trår på vekta ser du at du har lagt på deg. Du har lagt på deg i en periode hvor du egentlig skulle tatt av deg. En slik situasjon kan få deg til å føle deg frustrert, skamfull, demotivert, og frustrert.
Følelsene påvirker deg i en negativ grad.
Motivasjonen og driven du hadde før ferien er borte, for du ser nå at pila peker i feil retning. Det er røde tall i budsjettet. Sola har forsvunnet bak skyene.
La oss ta et lignende, men annet eksempel:
Du jobber jevnt og trutt mot målet ditt, la oss si det er å starte opp en egen virksomhet. Du skal ut av “rotteracet”, vekk fra 8-16 fella. Endelig har du tatt steget – du vil leve av din egen lidenskap. Du gjør en god jobb, legger i mye tid og energi, og er motivert som fy. Drivkraften er der, og lidenskapen likeså.
Den første måneden går over all forventning. Det gjør også den andre måneden. Du når budsjettet til nå, møter blir booket, og du får positiv respons. Flying start! Det føles fantastisk.
Så skjer det noe, 3 måneder etter at du sluttet i jobben din og bestemte deg for å satse på din egen virksomhet, ser du at pengene ikke vil komme til å strekke til. Et par viktige møter er blitt avlyst – noe som føles litt urettferdig.
Du har fulgt din plan til punkt og prikke, du har sett at det fungerer. Men nå begynner det å stagnere – til tross for at du har gitt alt.
Uventede hendelser har dukket opp. Ytre faktorer utenfor din kontroll har påvirket prosessen i negativ grad.
Det tar lenger tid enn du trodde. Du føler deg frustrert, når du egentlig hadde sett for deg at du ville følt entusiasme og glede.
Som det foregående eksempelet, kan en slik situasjon presentere en såkalt “make it or break it”-situasjon.
Du blir satt på prøve, og det føles ikke bra.
Hendelser som ikke ligger i den opprinnelige målplanen din, eller som du i det hele tatt ikke hadde sett for deg kan og vil dukke opp – og det kan og vil påvirke deg i negativ grad, mtp at det setter i gang en rekke tanke, og følelsesrekker.
Negative tanker og negative følelser kan sette i gang en “make it or break it”-situasjon.
Enten kommer du deg gjennom det, du takler å stå i situasjonen og finner nye løsninger. Eller så klarer du det ikke, det blir for tøft.
I en slik situasjon finnes det en rekke tilnærminger du kan benytte deg av, og jeg vil dele en rekke tilnærminger jeg mener du vil få et godt utbytte av dersom (eller når) du møter en slik situasjon
1. Kartet er ikke terrenget
Du kan se på et kart at det er 5 km fra ett punkt til et annet. Du kan se at det er tett vegetasjon, eller at det ligger et vann i ruten du har satt opp.
Men kartet kan aldri fortelle deg hvordan opplevelsen av å gå den ruten du har satt opp vil være. Kartet forteller ikke om hindringer som nedblåste trær, store steiner, eller ulendt terreng. Kartet kan ikke fortelle deg hva slags vær det vil bli når du går ruten, eller nøyaktig hvor lang tid du vil bruke.
Kartet gir en oversikt og et overblikk. Det gjør også en plan for å nå målet.
Men planen vil aldri fortelle deg nøyaktig hva du vil komme til å møte på, når du først har begitt deg ut på reisen mot målet ditt. Derfor sier jeg som i speideren: “Vær beredt!”
La oss si du har lagt en plan for å nå målet ditt. Du har satt i gang med prosessen, og det føles bra. Så oppstår noe uventet, noe som potensielt kan skade progresjonen din.
• Hvordan skal du opptre?
• Hva er det mest hensiktsmessige å gjøre?
• Hva vil være det riktige valget?
• Når skal du gi deg?
• Når skal du endre målet ditt?
• Når skal du senke forventningene?
• Når må du rådføre deg med en annen?
Dette er ting som er viktige å tenke på. Det er SÅ viktig å i den grad det går, forutse hendelser og dine reaksjonsmønstre til hendelsene.
Ha en backup plan. Vit når du skal gi deg. Vit når du skal kjøre på, selv om det føles ubehagelig.
Kjenn deg selv, og vit hva du er god for.
Tenk litt over dette.
Øvelse:
Lag deg dine “fjellvetteregler” for når du skal ut å jage målene dine. Faktisk ser jeg at flere av de opprinnelige fjellvettereglene kan overføres i denne sammenhengen. Blant annet:
Legg ikke ut på langtur uten trening
Min tolkning: Prøv ikke å nå for store mål med en gang.
Forklaring: Ha fokus på delmålene dine. Sett deg mål du vet du har en mulighet til å nå.
Lytt til erfarne fjellfolk
Min tolkning: Lytt til mennesker som har gått veien før deg.
Forklaring: Uansett hvor mye vi liker å tro det, er vi ikke i en unik situasjon. Det vil være mange mennesker som har vært i samme situasjon som deg, og som har nådd mål om ligner på dine. Men hvem er disse menneskene? Det er opp til deg å finne ut av. Snakk med dem, rådfør deg med dem, finn en samarbeidspartner som har den erfaringen du kanskje ikke har.
Vend i tide, det er ingen skam å snu
Min tolkning: Vit når du skal gi deg
Forklaring: Det å gi opp for lett er negativt. Det å ikke gi seg kan også være skadelig. Vit når du skal trekke deg tilbake, eller å endre målet ditt. Ha en grense for hvor lenge du skal holde på uten å se resultater.
Handlekraft
Tenk over disse spørsmålene, svaret kan gi deg det du trenger for å nå målet ditt, og for å skape progresjon.
- Hva kan du gjøre i dag som vil gjøre en størst forskjell for din måloppnåelse?
- Hva vil bringe deg nærmest ditt mål?
- Hva ville du gjort dersom du ikke kunne feile?
Veien videre
Måloppnåelse kan være en emosjonell berg og dalbane som kan sette i gang hele følelsesregisteret vårt underveis. Men går du gjennom de riktige postene i riktig rekkefølge, vil du øke mulighetene dine betraktelig. De temaene jeg har skrevet om i denne eboken, og temaene som tas opp i videopresentasjonene baserer seg på universelle suksessprinsipper. Det er håndgripelige metoder alle kan, og bør implementere i livet sitt.
Måloppnåelse er den raskeste måten å skaffe resultater på, og å skape en positiv forandring i livet ditt på.
Tenk på det, du har muligheten til å påvirke livet ditt i mye større grad enn du kanskje tror. Nå har du all informasjonen du behøver.
Nå er det på tide å sette teori ut i praksis.
Hva blir ditt første steg?