Leksjon 6 – Hvorfor, og hvordan skal du nå ditt mål?

0
2181

I introduksjonen fortalte jeg at jeg ser på måloppnåelse som noe mer enn bare det å kunne vite hvordan man setter seg gode mål, og hvordan man skal kunne legge en plan for å nå dem. Vel, det er utrolig viktig, men jeg mener at dette ikke fungerer sålenge man utelukker sine egne følelser, tanker og verdier.

Du skjønner, måloppnåelse er ikke bare en logisk prosess (selv om det er det og). Alt vi gjør som har med andre mennesker å gjøre, inkludert deg selv, vil innebefatte noe dynamisk, noe vi ikke kan planlegge i detalj, noe som kan forandre seg, noe som endrer seg uten at vi er forbredt på det.

Om jeg skal skru sammen en sykkel ( jeg har nettopp restaurert en gammel landeveissykkel fra 1968), vil dette innebefatte en logisk prosess.

Jeg vet nøyaktig hva som skal til for at den sykkelen skal bli renovert.

Jeg visste at jeg måtte ha nye dekk, nye slanger, nye bremser, nye bremsevaiere, ett nytt sete. I tillegg visste jeg at jeg måtte ha noe som heter autosol for å få liv i den gamle krommen, og jeg måtte ha en spesiell type svamper for å kunne pusse vekk rusten på den.

Og ikke før jeg hadde alle delene foran meg, kunne jeg starte på den logiske trinn for trinn fremgangsmåten. Jeg må gjøre a, før jeg gjør b. Når jeg har gjort b, kan jeg gjøre c. Osv.

Og det høres jo greit ut, ikke sant? Men hva om jeg faktisk kjøpte feil type bremser? Hvilket jeg gjorde. Det viste seg at jeg måtte ha en spesiell type bremser som ble brukt for mange år siden. Jeg måtte starte et detektivarbeid, før jeg fant frem til en forhandler i england som som faktisk solgte disse bremsene som jeg måtte ha.

Jeg opplevde at deler ble forsinket i posten, at slangene eksploderte. Faktisk, da jeg skulle ut på den første sykkelturen med denne sykkelen, var jeg utrolig ivrig etter å få satt meg på den og prøvekjørt sykkelen. Jeg hadde gjort ferdig mesteparten av arbeidet, og var meget ivrig etter å få syklet på den for første gang.

Problemet var at jeg ikke hadde en sykkelpumpe hjemme, så jeg måtte ned på bensinstasjonen for å pumpe opp dekkene. Jeg hadde satt inn slangen på bakhjulet på feil måte, så da jeg pumpet den full av lyft eksploderte hele slangen i et voldsomt brak. De som var tilstedet ble såklart vettskremt og trodde at noen hadde fyrt av en pistol. Total ydmykelse.

Jeg var så klar til å få syklet på den “nye” sykkelen, så skuffelsen var stor da jeg så en stor og uopprettelig flenge i slangen.

Da visste jeg at jeg måtte bestille nye slanger på nettet, og vente minimum 2 uker på at de skulle dukke opp i posten, fordi jeg visste at butikkene ikke hadde slanger i den dimensjonen jeg måtte ha.

Hva er poenget med denne historien?

Jeg visste på forhånd at det å skru sammen en sykkel, er en logisk og teknisk prosess. Jeg hadde en plan for hvordan jeg skulle gjøre dette, og visste (trodde jeg) hva jeg måtte ha av deler.

Likevel dukker det opp overraskelser som gjør at prosessen blir forsinket og motivasjonen dropper.

Derfor handler ikke måloppnåelse bare om å finne en logisk oppskrift. Det er nødvendig med en slik oppskrift. Det er nødvendig med riktig prosjektstyring, og nøyaktig planlegging. Og vi skal gå gjennom alle de tingene der. Men det er ikke det eneste som skal til. Vi kan virkelig ikke utelukke at måloppnåelse er en dynamisk prosess.

Det vil dukke opp overraskelser. Du vil bli skuffet. Du vil kjenne at motivasjonen synker. Men om du er godt forberedt, og minner deg selv på hvorfor du ønsker å nå målet ditt, vil du komme gjennom det.

De to essensielle spørsmålene i måloppnåelse er disse:

• Hvorfor gjør du det?
• Hvordan skal du gjøre det?

Hvorfor handler om motivasjonen din, hvordan handler om prosessen mot målet.
I ett hvert mål du setter deg må du ha et godt svar på disse spørsmålene. Og disse to spørsmålene er den første ligningen i målformelen.

Jeg kan ikke si det bedre enn Tony Robbins: A big enough why – creates a big enough how.

Hvorfor og hvordan

Bak målet ditt, ligger det en grunn. Det er en og som regel flere grunner til at du ønsker å oppnå akkurat dette målet. De fleste tenker ikke over det en gang!

Mye av vår atferd blir styrt av underbevisstheten. Mange av våre faktorer som styrer vår atferd kommer ikke opp til logiske nivåer, de ligger i underbevisstheten. Dette betyr ikke at de ikke eksisterer, eller at vi ikke blir påvirket av de – det betyr bare at du ikke tenker logisk og bevisst på de.

Litt for mange haster avgårde med å sette seg mål, uten å egentlig kjenne til årsaken til at dette målet skal bli nådd.

Sett deg et rolig sted, og tenk på målet ditt. Still deg selv følgende spørsmål:

• Hvorfor skal jeg nå dette målet?
• Hvilke positive effekter vil det gi meg og andre dersom dette målet blir nådd?

Skriv ned alt du kommer på. Inkludert tolkninger av bilder og følelser som måtte dukke opp.

Skriv ned grunnene til at du skal nå ditt mål her:

Flott.

Dette fører oss videre til det neste spørsmålet – hvordan.

Nå skal vi bevege oss litt ut fra underbevisstheten og abstrakte tanker, for hvordan du skal nå ditt mål handler om logiske prosesser. Her er det snakk om planlegging, steg for steg.

Før vi lager en spesifikk plan for å nå ditt mål, må du vite spesifikt hva målene dine er. Det har vi allerede gjort i forrige trinn.