Lev i harmoni med utviklingen

0
1606

Hei!

Nå er det en stund siden jeg har skrevet her, og jeg skal forklare dere grunnen.

Har du noen gang opplevd å «miste» deg selv i oppgaver og eksterne ærender? Har du noen gang vært så travel at du har problemer med å hvile i 5 minutter, fordi du vet at du burdte gjort andre ting? Har du opplevd å komme hjem fra jobb og nærmest følt at, unnskyld uttrykket, ræva er limt fast i sofaen der du sitter foran tv’en?

Dette tror jeg er hverdagen til mange nordmenn, og jeg kan godt bli den første til å innrømme at jeg kjenner meg igjen i alle punktene.

Jeg tror mange av dere som leser dette har opplevd/opplever stress på jobben, stress i hverdagslivet, utfordringer som krever energi, etc.

Vi lever i en tidsalder der vi konstant blir matet med informasjon og inntrykk. Aldri før har menneskeheten her i den vestlige verden vært så travel og opptatt som nå. Jeg bor i Oslo, og jeg skal ikke gå mer enn 100-200 meter før jeg støter på et reklameskilt som forteller meg hva jeg skal gjøre. Prøv å se en film på tv3, 15 minutter og BOOM – reklame.

Tenk på det, et hvert bilde du ser utløser en eller annen form for følelse. Enten bevisst, eller ubevisst.  Og når film på tv består av 24 bilder i sekundet – hvor godt slapper du egentlig av foran kassa når det plutselig er 8 minutters reklame»pause»?

I det siste har jeg blitt oppmerksom på dette, og ser så lite på TV som mulig. Dersom du ønsker å oppleve virkelig ro, kan du meditere, eller bare sitte i stillhet noen minutter og observere kroppen. Gå innover i deg selv og vær der en liten stund. Dersom dette blir en daglig vane, skal jeg love deg du henter deg inn raskere enn foran tven – som uansett bare sluker energien din. Dersom du virkelig går inn for dette, råder jeg deg til å gjøre som min venn og med-coach, Jonas.

Grunnen til at jeg skriver dette, er fordi jeg selv har «tapt» meg i oppgaver og hverdagens nødvendige gjøremål i den siste tiden. Jeg er den personen som veldig ofte sier ja til noe før jeg kanskje finner ut at jeg burdte prioritert annerledes. Vel, det er ikke nøyaktig der problemet ligger heller, fordi oppgavene vil alltid være der. Grunnen til at det for meg har gått i ett i det siste, er måten jeg har forholdt meg til tingene på.

Som vi lærer i NLP, vi kan ikke nødvendigvis forandre verden, men vi kan forandre vår tolkning av den.

Vis omsorg for hagen din

I det siste har jeg helt ubevisst latt stresset manifestere seg i kroppen. Og i de siste ukene har jeg hatt en udefinerbar følelse  i hodet og brystet, kroppen har kjentes tung og jeg har hatt lite energi. Etter en liten runde med selvcoaching har jeg funnet ut hvorfor, og hva jeg kan gjøre med dette.

Jeg gav for mye av energien min til eksterne oppgaver, og for lite oppmerksomhet innover. Hva skal jeg gjøre med dette? Rette fokus på de virkelig viktige oppgavene, samt å skape rom for dyp ro hver dag.

Du skjønner, når vi er travle og stresset og ikke er tilstede eller har muligheten til å kjenne på dyp ro, vil følelsen sette seg i kroppen over tid. Når du ikke våker over kroppen og følelsene dine kan hva som helst snike seg inn.

Det ubevisste sinn er som den grønneste hage med den beste grobunnen. Det du planter vil vokse, uansett hva du planter. Da kan du bestemme selv om du vil passe på hagen og plante flotte blomster, eller om du bare lar den være slik at ugresset sprer seg.

Dersom du ikke skaper rom og tid til å virkelig finne dyp ro vil stress og negative følelser vokse fortere. Verden er ikke bare det som skjer der «ute», det er også hva som skjer inne i deg. Og når vi ikke retter nok fokus på vår indre verden til å erkjenne og la følelsene slippe, vil det oppstå en disharmoni mellom den eksterne og den interne virkeligheten. De stemmer ikke overens.

Du taper deg selv i hverdagen og dagene som går over i hverandre. Dette skaper all slags negative emosjoner. Hvis du f. eks føler deg sliten eller lei, og heller ser tv eller går ut på byen vil du bare skape enda mer stress. Fordi du da distanserer deg fra følelsen, du snur deg vekk og lar følelsen få fritt spillerom. Dette er såklart bare et eksempel, jeg sier ikke at akkurat du gjør dette. 😉

Uansett bør det også være et minst like stort fokus på din indre verden. Som f. eks det å være oppmerksom på øyeblikket, anerkjenne og akseptere følelser. Den beste måten å bli kvitt negative emosjoner er å kjenne på de, anerkjenne og akseptere de. Da vil de lekke ut fortere, og unngå å samle seg i kroppen.

Et bedre liv

Jeg tror det var Jim Rohn som en gang sa noe slikt som: «For å få et bedre liv, må du bli bedre».

Min tolkning av dette er akkurat det at den indre utviklingen må følge den ytre utviklingen. Det er helt klart sunt å ha noe å strekke seg etter, men blir det for mange baller i luften må vi ta et skritt tilbake – eller innover i oss selv for å kunne hente igjen balansen og fortsette. Personlig utvikling kalles dette! Og det er derfor personlig utvikling er så viktig, fordi det er måten vi føler oss på som bestemmer hvor godt vi har det, ikke hvordan det ser ut utenfra, ikke sant?

Når jeg opplever setbacks som dette, kan jeg i ettertid se på de med takknemlighet. Å overkomme utfordringer skaper emosjonell styrke, og man blir bedre kjent med seg selv. Man oppdager metoder og måter som bidrar til en bedre selvfølelse og et sterkere psykologisk immunforsvar ved å ta tyren ved hornene.

En hver utfordring er en måte å bli bedre kjent med deg selv på, og ved å bli bedre kjent med deg selv vil du også føle deg bedre, og i større grad leve det livet du ønsker.