Mer positive tanker, NÅ!

0
5036

Et kjapt søk på nettet viser at mennesker tenker mellom 15000 til 60000 tanker om dagen (de fleste kilder sier mellom 50-60000). Dersom du tenker 50000 tanker en dag, og halvparten av de er negative, vil du i løpet av dagen bli preget av 25000 (som regel) ukonstruktive tanker. 50% av din våkne tid denne dagen bruker du på å tenke negativt! MÅ du ha disse negative tankene i hodet ditt? Kan man lære seg å tenke positivt, og hvordan?Cluet er å kjenne igjen når man befinner seg i en negativ tanke-spiral. Dette er når sinnet ditt kverner rundt en negativ oppfattelse, som f. eks en bekymring du har. Bekymringer tjener ingen hensikt, dersom du våknet opp en dag og var fri for alle bekymringer ville du ikke merket forskjell annet enn i en positiv grad. De færreste er fri for bekymringer, men bare det faktum at de ikke tjener noen hensikt gjør det lettere å kvitte seg med mange av de. Et tips for å få de ut av hodet er å skrive de ned på papir. Så, skriv ned de bekymringene som plager deg mest og se om du føler deg bedre.

Perception is reality

Negative tanker fører til negative følelser i kroppen, som igjen farger ens generelle syn på livet. Er du i en negativ tilstand blir alt plutselig mørkere og man vil se ting gjennom dette filteret. Det finnes et psykologisk fenomen som kalles negative memory recall, som gjør at man i en slik tilstand vil ha lettere for å komme på negative hendelser som har skjedd før. Vår virkelighet påvirkes av hva som har skjedd en i livet, hvor man er nå, og hvor man er på vei. Dersom man er påvirket av ens negative syn på tidligere hendelser, blir dette som å kjøre en bil hvor bakspeilet er like stort som frontruten, og frontruten er like stort som bakspeilet. Man har enkelt og greit helt feil fokus. Det finnes ikke noe som heter objektiv virkelighet, din virkelighet defineres av hvordan du ser den – od du kan velge hvordan du vil oppfatte virkeligheten.

Kort oppsummering: Aksepter at fortiden er som den er, og ikke kan gjøres noe med. Bli bevisst på at man har lettere for å komme på negative hendelser når du er i et dårlig humør.

Negative tanker kommer av flere ting. De er blant annet en respons på din oppfattelse av hendelser som har skjedd deg, eksterne faktorer. Og de er et resultat av hva du sier til deg selv, altså indre kommunikasjon.

Bryt mønsteret

Når du er i et dårlig humør befinner du deg i et mønster. Jo oftere du er i dette mønsteret, jo lettere er det å falle inn i det igjen. Derfor må man bryte dette mønsteret når du befinner deg i en negativ tilstand. Man må oppta kroppen og sinnet med noe annet enn å tenke negativt.

  • Gjør ting som gleder deg
  • Skriv ned tankene dine, eller prat med en god venn. (for å få det ut av hodet)
  • Bli bevisst fysiologien din (indre kommunikasjon). Rett opp ryggen, og beveg deg som om du var glad. Sinnet vil da ha lettere for å følge etter
  • Mediter

Dette var noen eksempler på å bryte et mønster. Konseptet er egentlig ganske enkelt. Det handler om å gjøre noe helt annet enn hva du gjør nå – i konstruktiv grad.

Annet som hjelper:

Negative følelser i kroppen er som sagt en respons på noe. Spør deg selv hva disse følelsene i kroppen prøver å fortelle deg. Definer svaret så klart du klarer. Vil ønsker å få et rasjonelt svar, og man må skille mellom dette og et irrasjonelt svar.

Når man befinner seg i en negativ tilstand har ens eget hode lett for å overdrive, dette er vi mestere i. Problemet har lett for å bli større enn hva det egentlig er. Se for deg at du har en venn som har samme problemet som deg. Hadde han/hun fortalt deg det du forteller vennen din ville du kanskje reagert med empati, men du ville ikke latt det overskygge det faktum at denne utfordringen en dag vil slutte å opphøre. Når du endrer perspektiv på denne måten ser du det hele i et logisk perspektiv, uten alle slags irrasjonelle følelser.

Det er ikke nødvendig å tenke negativt

Negativ tankegang fører ikke til annet enn enda mer negativ tankegang. I «Munken som solgte sin Ferrari» av Robin Sharma kan vi lese om at munkene i Sivanna ser på sinnet sitt som en vakker hage. En hage som må stelles daglig, og en hver negativ tanke manifisterer seg som ugress i denne hagen. De unner seg faktisk ikke å tenke en eneste negativ tanke! Gjør de dette straffer deg seg selv ved å gå en lang tur som fører til en foss. De står under denne iskalde fossen til de føler at de har fått «rensket» opp.

Betyr det at du skal gjøre det samme? Nei, men det illustrerer hvordan vi faktisk ikke trenger disse negative tankene, og hvordan kloke mennesker har skjønt at indre kommunikasjon farger den ytre verden.

Det skal vanskelig gjøres å kun tenke positivt. Jeg har selv prøvd det og det var ikke lett. Men man har kommet et langt stykke på vei dersom man lærer og oppdager at en helt utrolig stor mengde av de negative tankene man tenker kun er til bry, de tjener ingen hensikt. Så er det dette paradokset at noen av de er der for en grunn, tankene og følelsene du har prøver å fortelle deg noe. Identifiser dette, utfør den rette handlingen og kom deg videre. Det er ikke negativt å feile, Thomas Edison feilet flere tusen ganger før han klarte å konstruere den elektriske lyspæren.

«I have not failed. I’ve just found 10,000 ways that won’t work» – Thomas Edison

Jeg velger å tro at det som skjer, skjer for en grunn. Dette gjør det lettere å akseptere ens egen livssituasjon, selv om du kan ha det kjipt nå og da, har «universet» en plan for deg. Selv om du preges av negative tanker og følelser er også dette noe av det man må gjennom som menneske. Som min tidligere sjef på jobben sa når det blir hektisk: «Man kjenner at man lever».

Identifiser tanker og følelser som ikke tjener noen hensikt, og identifiser de du kan lære noe av. Ha en strålende dag!