Hei!
Hatt en bra påske? Jeg har vært i Molde sammen med samboeren min og sønnen min. Jeg har virkelig fått tid til å slappe av og lade batteriene. Nå har jeg akkurat kommet tilbake og føler meg uthvilt og klar for å starte på nye kapitler i boka! Før påsken var det mye arbeid med NLP sertifiseringen, nå er jeg ferdig med dette og klar til å sette flere mål som skal nåes.

I det siste har jeg gått i dybden på dette med tilstandskontroll. Jeg synes det er et spennende tema, og grunnen til det er enkel. Tilstanden din avgjør din atferd. Atferden din er hva du tenker, hva du gjør, sier, hvordan du beveger deg, hvordan du oppfører deg ovenfor andre, og i all hovedsak – hvordan du oppfører deg mot deg selv.
Før jeg går videre har jeg lyst å forklare et viktig element i tilstandskontroll. Det finnes dårlige tilstander, og gode tilstander. Fra nå av, ressurssvake tilstander og ressurfylte tilstander. Har du noen gang følt deg så lite ressurssterk at alt du sier og gjør bare kjennes «feil»? Du smiler til andre fordi du vet at dette er normen, men du føler at smilet er falskere enn en kopiert hundrelapp? Du prøver å si noe smart, eller morsomt, men du stopper opp og må avbryte deg selv, eller «le» det bort. Kanskje du føler deg sjenert og må hoste/kremte etter hver gang du har sagt noe, eller du griper etter vannglasset for å drikke, som for å liksom avbryte fokus rettet mot deg? Eller kanskje har du fått kalde føtter i forhold til noe du har forpliktet deg til, og funnet ut at det du tidligere tenkte på nå absolutt ikke er en god ide? Kanskje du føler på bekymringer og begrensninger, mer en glede og muligheter?
Ajaj… min venn. Da befinner du deg i en ressurssvak tilstand. Dette er et sted du ikke vil være, stemmer ikke det?
La oss heller undersøke motparten;
Ressurssterke tilstander
Du føler du er i siget, at du har energi, du er glad, tilfreds, lidenskapelig, kreativ, nysgjerrig, omsorgsfull, du ser muligheter, du får ideer, du føler deg rett og slett bra tvers gjennom! Du vet at dette er et herlig sted å være, ikke sant?
Men hvordan kan det være så stor forskjell på hvordan vi føler oss?
Du skjønner, vår tilstand fungerer som et indre speil av «virkeligheten». Slik vi føler oss, påvirker hvordan vi ser på verden. Jeg vedder på at personen som sier: «Verden er et kjipt sted» ikke akkurat føler seg på topp. Ja, det er mye elendighet og smerte der ute, ja, det skjer også magiske ting hver dag. Dette handler om fokus, som blant annet er en av nøklene til tilstandskontroll. Jeg vil presentere disse i neste innlegg, slik at du virkelig kan lære av dette og bruke det hver dag til din fordel.
Hva påvirker vår tilstand?
Ofte er det slik at ytre påvirkninger i stor grad bestemmer hvordan vi skal føle oss. F. eks, det er fint vær ute, du ble møtt av smil på jobben, du hører på yndlingssangen din, osv. Det at solen skinner er helt herlig, og jeg nyter det til det fulle i disse vårdagene. Og det er fascinerende at selv om vi skulle tro det, er det ikke disse ytre faktorene som avgjør hvordan vi har det, det er oss selv! Det er rett og slett vår tolkning, den meningen vi legger i ytre faktorer, som avgjør hva vi skal føle. For å gi deg et klarere bilde, kan du se på denne enkle modellen her:
Ytre påvirkning —> Tolkning —> Tilstand
Så, selve kjernen i dette innlegget, er at vi ikke må bli eksponert for «positive» ytre påvirkninger for at vi skal føle oss bra, vi må heller jobbe med tolkningen av de ytre faktorene vi blir eksponert for! Aller best kan vi lære oss å føle oss bra, uansett hva som skjer og hvor vi befinner oss. Det er nemlig slik at glede kommer innenfra. Ressurssterke tilstander kommer innenfra! Det er hjernen vår som produserer de gode følelsene som fører til ressurssterke tilstander.
I neste innlegg skal jeg gi deg nøklene til tilstandskontroll. Du kan lære hvordan du kan føle deg bra selv om du i utgangspunktet føler deg på «bunn». Du kan trene opp hjernen til å lettere «klikke» inn i positive tilstander. Er ikke dette et utrolig spennende konsept? Dette er for meg en stor del av det å bli mer bevisst. Vi trenger ikke å gå rundt og la følelsene leve sitt eget liv lenger og styre oss, vi kan heller styre følelsene våre. For som jeg sa, tilstanden styrer din atferd. Tenk hvor verdifullt dette er mtp livet ditt generelt!
Til neste gang kan du reflektere over følgende:
- Hva vil det gi meg å ha mer kontroll over tilstanden min?
- Hvilken positive bi-effekter vil dette produsere?
Om du er nysgjerrig på dette, er jeg tilgjengelig i forhold til å bli din personlige coach. Send meg en mail, så kan vi bli enige om hvordan du kan nå dine mål, og f.eks få mer kontroll over din tilstand. 🙂
Eller, du kan følge med videre i neste innlegg, hvor du får oppleve det mer praktiske aspektet ved tilstandskontroll. YES!