Smil:) – sammenhengen mellom kropp og tilstand

0
1021

Jeg har tidligere jobbet som telefonselger i min spede ungdomstid, og da fikk vi beskjed om at vi skulle smile når vi snakket med de vi ringte. Hvorfor i all verden skal vi smile, tenkte jeg. Det er jo ingen som ser oss uansett. Sannheten er at når man smiler vil man snakke som om man var lystigere til sinns, man blir mer sprudlende og gladere i stemmen. Dette oppfattes raskt av kunden, og man vil ha lettere for å selge.

Det eksisterer nemlig en sterk forbindelse mellom kropp og sinnstilstand. Hvordan ter kroppen seg når du er lei deg? Du henger kanskje litt med hodet, beveger kroppen saktere, har en lut rygg og ser kanskje litt trist ut i ansiktet? Kroppen oppfører seg slik, fordi sinnet ditt sier til den at slik skal den nå oppføre seg. Men hva om vi kan reversere prosessen? Det går faktisk an.

Ved å forandre på kroppspråket ditt, kan du forandre din tilstand. Igjen må jeg nevne Tony Robbin’s ubegrenset kraft, det står nemlig mye av dette i den boka, men dette er faktisk også noe vi lærte i psykologi. Smil, og du sender beskjeder til hjernen om at du er glad. Prøv det, bare smil som om du var den lykkeligste personen i verden. Det som også ofte skjer er at magen strammer seg som om man skal til å le. Kanskje begynner du å le og? Dette er det perfekte eksempelet på at tilstanden vår kan endres på sekunder.

Tenk på en gang da du var tvers gjennom glad. Jeg skal ikke spørre hvordan det var, men heller hvordan du gjorde det. Nå vet vi jo at man faktisk også gjør noe med kroppen, bevisst eller ubevisst, for å være i en tilstand. Så, tenk tilbake på en spesiell situasjon der du følte deg enten lykkelig, bekymringsfri, glad, eller bare tvers gjennom positiv. Se den klart for deg, prøv å opplev situasjonen igjen. Tenk så på kroppsspråket ditt. Hva gjorde du, hvordan oppførte kroppen seg? Det som kjennetegner en person i en positiv tilstand er at kroppen er løs og ledig, ingen vonde anspentheter noen steds. Det kribler kanskje i kroppen, noe som fører til at det er vanskelig å holde seg helt i ro. Man smiler mye, pusten er annerledes, holdningen er selvsikker (rak rygg, blikket vendt oppover). Bytt nå ut ditt negative kroppspråk med det positive. Har du lut rygg, rett den opp. Har du et trist ansiktsuttrykk, smil! Puster du overflatisk, pust dypt med magen. Snakker du tregt og monotont, snakk lysere og fortere. Om du føler deg lei, skal du endre kroppspråket til slik du oppførte deg i en positiv tilstand, på den måten vil sinnet følge etter. Dette er nøkkelen til et tilstandskifte. Ikke er det vanskelig, ikke tar det lang tid, ikke krever det mye. Det er så lett, fordi det er en så sterk forbindelse mellom sinnstilstand og kroppspråk. Du gir rett og slett en beskjed til sinnet om at kroppen er lykkelig, derfor må sinnet være det og.

Når du en gang har oppdaget dette, vil det bli mye lettere å gjøre det igjen. Her om dagen gikk jeg rundt i byen for å gjøre noen ærend. Jeg befant meg i en negativ tilstand, været var dårlig, folkene virket sure, osv. Jeg ble i stadig dårlig humør, inntil jeg bestemte meg for å prøve dette her med å endre kroppspråket. Det som er litt spesielt er at man ikke legger merke til hvordan man ter seg før man stopper opp og tenker over det. Jeg gjorde så, og ikke på noe avansert måte heller. Bare strakk ut ryggen litt, tok skuldrene litt tilbake, brystet fram, raskere gange, et lite smil i munnviken – vips!

Så, tenkt litt over dette. Spesielt neste gang du er i en positiv tilstand, legg merke til hvordan kroppen oppfører seg. Om du gjør det vil du når du trenger det lettere komme tilbake til den samme tilstanden.