The spotlight effect

0
998

Definisjon: The spotlight effect er troen om at andre vier mer oppmerskomhet til ens egen fremtoning og oppførsel enn hva de virkelig gjør.

Mennesker har en tendens til å se på seg selv som en hovedperson som står på scenen hvor alle vier en oppmerksomhet. Dersom man for eksempel mister lommeboken i det man skal betale for bussbilletten foran en fullstappet buss, kan man bli småstresset og begynne å haste med å plukke den opp og fikle med småpengene.

Man kan bli stresset fordi man tror hele bussen ser på en og tenker «for en kløne». Sannheten er det at kun de færreste tenker slik, hvorfor? De er rett og slett for opptatt med seg selv og hvordan deres oppførsel er.

Det er bevist at rundt 80% av ens egne tanker i generelle offentlige situasjoner går mot hvordan en selv fremstår. Så tenk litt på dette, de fleste går rundt og tenker på hvordan de er, og ikke hvordan du er. Dersom du føler du dummer deg ut, kan du trøste deg med at det er du som bryr deg mest om dette, de andre har vel knapt lagt merke til det. Og om de har det, bryr de seg virkelig ikke så mye som hva du gjør.

Jeg har forresten presentert bloggen min på Bloggurat.