Tilstedeværelse i hverdagen

0
3430

Hvil i øyeblikket

Mindfulness handler blant annet om å finne roen. Aksept avler ro og en større tilstedeværelse. Å finne roen i øyeblikket er noe alle kan gjøre, og har man først gjort det vil det være lettere å gjøre det om igjen. Jeg snakker ikke om å slappe av og se tv, eller noe slikt. Jeg snakker om den virkelige roen. Den alle av oss har i seg, men som man noen ganger trenger hjelp til å avdekke. Denne roen finner man når man frigjør seg fra tanker om fortiden og fremtiden.

Det finnes mange måter og teknikker å finne roen i øyeblikket. Egentlig handler det ikke om å finne roen, men å finne selve øyeblikket. Opp gjennom livet ditt har det egentlig bare eksistert ett øyeblikk, og det er nået. Har livet ditt noen gang ikke vært nå?

«Always say yes to the now» – Eckhart Tolle

Det er ikke vanskelig å leve i øyeblikket. Det er faktisk noe av det letteste man kan gjøre. Av erfaring kan jeg si at det er vanskeligere å minne seg selv på å leve i øyeblikket, simpelthen fordi det er for mange tanker som lokker. Men jo mer du lever i øyeblikket, dess lettere vil det bli. Så mitt råd, gjør det til en vane! Opplev øyeblikket så ofte du kan, hver dag.

Hvordan?

  • Bevisst pusting. Pusten går av seg selv, og ved å rette all din fokus på den vil du oppleve å være i øyeblikket. Dette er den letteste og mest anvendelige måten å oppleve øyeblikket på. Pust inn gjennom nesen, fyll lungene sakte med luft og trekk den helt ned i magen. Kjenn hvordan magen hever seg og føl mellomgulvet i det du puster ut gjennom munnen. Prøv dette et par ganger til du merker den avslappende følelsen du får av å gjøre dette. Prøv å ikke tenk på mer enn den følelsen av at lungene fylles med luft, magen hever og senker seg og kjenn hvordan luften siver sakte ut igjen. Det kan hjelpe å lukke øynene. Bevisst pusting fungerer veldig revitaliserende, og gjør at du kan ta en pause og få avstand fra stress, dersom du skulle oppleve det.
  • Meditasjon er også en annen måte å finne roen i øyeblikket på. Jeg har skrevet om dette før, og du kan lese om meditasjon her. Jeg vet at i Oslo holdes det ofte gratis meditasjonskurs, så jeg vil råde deg å gå på et slikt kurs for å få et bredere inntrykk.
  • Yoga er god fysisk og mental trening. Mange sentere har gratis prøvetime, så om du er nysgjerrig kan du sjekke det ut. Det finnes også noen intstruksjonsvideoer på youtube, eller google.video.com
  • Konsentrer deg om det du gjør i øyeblikket. Vi utfører mange dalige oppgaver og rutiner nærmest automatisk. Vi tenker ikke på hva vi egentlig gjør, f. eks når man pusser tennene og egentlig tenker på hvordan dagen skal forløpe seg. Vær heller tilstede og legg all fokus på hva du gjør akkurat nå. Da «hviler» man i oppgaven man utfører, heller enn at oppgaven blir en automatisk handling i ett ledd for fremtidig oppfyllelse av X eller Y.
  • Observer og se ting som som det de er. Vi henger mentale merkelapper på det meste som kommer innenfor vår radius. «Det treet var gammelt, den hunden ville jeg aldri hatt, damen i kassen var altfor stresset». Lær deg heller å observere naturen i ting som det det er. Prøv å gå en tur i byen, eller skogen fra en observerende modus, framfor dømmende. La det være, nyt inntrykkene du får, men ikke legg til for mye i forhold til hva du oppfatter. Nyt heller at du er i stand til å observere så mye vakkert rundt deg. Og la det være med det.
  • Avidentifiser. Slik du har det, er ikke deg. Om noen sier noe sårende til deg, så er du ikke det som har blitt sagt, du er heller ikke følelsene i kroppen din. Dette kan høres fornektende ut, men tenk på det. Når du innser, og ikke minst opplever at du ikke identifiserer deg med de sårende følelsene vil du skape et slags rom mellom «deg» og følelsene. Og ut av disse følelsene skapes ro og trygghet. Du innser at ja, det herjer sårende følelser i kroppen din nå, men disse er ikke deg.
  • Legg merke til øyeblikket i hverdagen. Legg merke til de små oppholdene mellom hver tanke. Kjenn at øyeblikket trenger seg gjennom tankene som kjører sitt eget løp. En annen ting som Tolle har lært bort er å observere tankene sine. Prøv å se/hør hva du tenker. Du er ikke tankene dine, dersom du kan observere de. Den som observerer tankene er den naturlige deg, totalt uforurenset av tankene som løper frem og tilbake. Man kan også spørre seg selv; «Hva blir min neste tanke?». Legg merke til stillheten som springer fram av dette.
  • Observer pusten (igjen). Observer de små mellomrommene mellom inn – og utpust. Det går ikke å legge merke til disse, uten å leve i øyeblikket.

Da håper jeg du har fått en grunnleggende forståelse for hva Mindfulness handler om, og hvordan du kan ta det i bruk for økt generell velvære. Har du noen spørsmål om Mindfulness, eller har noe annet å komme med, setter jeg stor pris på at du legger igjen en kommentar.

Enlightenment means rising above thought, not falling back to a level below thought, the level of an animal or a plant. In the enlightened state, you still use your thinking mind when needed, but in a much more focused and effective way than before. – Eckhart Tolle