Alt du trenger å vite om refinansiering

0
3960

Refinansiering. Et ord mange nok helt sikkert har hørt om, men hvis man skulle ha forklart det så ville man kanskje ha kommet til kort. For hva betyr egentlig ordet «refinansiering»? Det er ikke verre enn hva det høres ut som – det handler rett og slett om å finansiere noe på nytt. Det er spesielt aktuelt for deg som har dyre smålån eller kredittkortgjeld du sliter med å bli kvitt, men også aktuelt for alle andre som har en eller annen form for lån.

Introduksjon – refinansiering kort forklart

Refinansiering betyr rett å slett at man finansierer et gammelt lån til en bedre pris. Det er ikke mer komplisert enn som så. Har man gjeld på 100 000 kroner, så tar man opp et nytt lån på tilsvarende sum for å betale ned det gamle. Det høres kanskje unødvendig ut, og man blir naturligvis ikke kvitt noe gjeld direkte av å gjøre dette, men man vil spare penger. Rett og slett på mindre rente- og gebyrutgifter i tiden fremover.

For målet med refinansiering i følge refinansiere.net, er å få et billigere lån med lavere rente enn hva man har i dag. Ofte så refinansierer man kredittkort, ettersom disse har skyhøy rente sammenlignet med forbrukslån. Har man ett eller flere lån med en snittrente på 30 prosent, så kan denne enkelt halveres ved å refinansiere gjelden. Og hadde bare alle låntakere vært klar over dette, så hadde nok ikke kredittkortselskapene tjent mye penger!

Hvem tilbyr det?

Når du nå vet hva refinansiering er og har skjønt hvor gunstig det kan være, så er det lett å tro at dette er noe som er vanskelig å få tak i. Men det er det slettes ikke – alt du trenger å søke om er et vanlig forbrukslån. Enkelte banker spesialiserer seg på nettopp refinansiering, men etter vår erfaring gir ikke dette noen gunstigere rente enn hva de «vanlige» bankene tilbyr. Kort oppsummert kan du derfor søke om det i hvilken som helst bank som tilbyr forbrukslån.

Det eneste du må huske på å gjøre, er å sammenligne rentenivået på bankene du søker hos. Er du usikker på dette så anbefaler vi at man søker gjennom en låneformidler. Da vil dette selskapet gjøre jobben for deg, og du kan lene deg tilbake mens tilbudene sammenlignes. Velg det lånet som har den laveste effektive renten, og du vil spare mye penger fremover. De fleste banker har kalkulatorer som viser deg svart på hvitt hvor mye du kan spare på å refinansiere.

Hvor mye kan man spare?

Ettersom vi ikke kjenner til din gjeldssituasjon, så er det et spørsmål som det er umulig å svare på. Men du kan selv regne det ut veldig enkelt ved å legge sammen gjelden din. Deretter finner du den gjennomsnittlige effektive renten for lånene du har, og ganger den med gjeldssummen din. Del så på hundre, og du vil sitte igjen med en sum. Dette er det du betaler i året per i dag, og da snakker vi kun renter og gebyrer.

Dette kan du sammenligne med lånetilbudet du har fått fra banken. Trolig vil den effektive renten her være langt lavere enn gjennomsnittsrenten for kredittkortene og smålånene du har fra før av. Regnestykket gjøres på samme måte, og nå vil du sitte igjen med et langt lavere tall. Sannsynligvis vil du spare flere hundrelapper hver eneste måned, og kanskje tusenlapper hvis man snakker om riktig så stor gjeld.

Alle typer gjeld kan refinansieres

Selv om vi til nå har nevnt dyre smålån og kredittkort, så er det ikke bare disse lånetypene som kan refinansieres. Det er bare at der her man som oftest vil gjøre det, ettersom innsparingen kanskje er størst. Men har man ikke forhandlet om renten på boliglånet på noen år, så kan vi nærmest garantere at du vil kunne få et bedre lånetilbud i en annen bank. Eller om du vil «presse» din egen bank til å senke renten, så er det også mulig. Refinansiering av boliglån er svært enkelt, da man ofte slipper å bytte bank, men bare får en kundebehandler til å senke renten din.

Det samme gjelder for andre typer lån, som bil- eller båtlån. Eller lån til motorsykkel for den saks skyld. Man bør følge med på markedet og det generelle rentenivået i Norge, som kan forandre seg over relativt kort tid. Du kan ikke forvente at banken kommer til å jobbe ned renten for deg automatisk, så her må man være på vakt. Det kan helt klart være mye penger å spare på det.

Konklusjon

Refinansiering av gjeld er noe de fleste av oss kommer til å gjøre en eller flere ganger i løpet av livet. Aller viktigst er det at man refinansierer dyre smålån og kredittkortgjeld, men også andre typer lån som boliglån og billån kan refinansieres. Målet med å refinansiere er at man skal spare penger på renter og gebyrer. De sparte pengene kan man for eksempel bruke på å betale større avdrag, og potensielt bli gjeldfri flere måneder eller år tidligere enn hva man i utgangspunktet hadde blitt hvis man ikke refinansierte.

Mer om refinansiering: https://www.dinside.no/bolig/na-bor-du-refinansiere/61951117

DEL
Forrige artikkel10 kosthold-og treningsblogger du må følge